niedziela, 2 czerwca 2013

Przepis na domowe chipsy


Składniki:

-ok. 5-10 ziemniaków (w zależności ile chcecie chipsów)

-łyżeczka soli

-łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Obieramy nasze ziemniaczki, myjemy i kroimy obierakiem do warzyw (chodzi o to aby plasterki były jaknajcieńsze). Po pokrojeniu wkładamy je do naczynia i mocno dociskamy, aby puściły nadmiar wody. Wodę odlewamy. W szklance mieszamy oliwę z przyprawami (ja wybrałam paprykę, przyprawę czoskową i przyprawę do kurczaka). Mieszamy nasze "chipsy" z oliwą uważając by każdy plasterek był chociaż lekko muśnięty oliwą. Plasterki ziemniaków wykładamy na płaskim talerzu i uważamy aby się nie stykały. Talerz wykładamy do mikrofali na ok. 3minutki i nastawiamy na dużą (ale nie największą) moc. Po tym czasie talerz wyciągamy z mikrofalówki, studzimy i obracamy każdy platerek na drugą stronę, po czym wstawiamy po raz kolejny.

Cóż ten przepis też jest nieco pracochłonny, ale efekt jest pyszny. Oczywiście wyszło mi trochę "niewypałów" czyli np. jeden ziemniak był pokrojony za cienko i wyszła z niego tylko cienka warstewka popiołu xD. Uważajcie więc na swoje chipsunie.




Brak komentarzy: